Știați că inflamația este o manifestare frecventă în cazul îmbolnăvirilor gingiilor, cum sunt gingivita sau parodontita?

Gingivita reprezintă inflamația cronică a gingiilor. Netratată, aceasta se poate agrava, ducând la inflamația în profunzime a țesutului care sprijină dinții, boală numită parodontită. La rândul ei, parodontita poate conduce la consecințe ireversibile, până la mobilizarea și pierderea dinților. Pentru că gingivita sau parodontita nu se manifestă prin durere, mulți dintre cei afectați le ignoră și ajung să conștientizeze problema abia când este foarte târziu.

De aceea, când avem un disconfort la nivelul cavității bucale, acesta ar trebui să ne preocupe imediat și să căutăm o soluție. Cel mai frecvent pot să apară umflarea sau înroșirea gingiilor, asociate cu sângerare la periajul dinților. Dacă acționăm din timp, am putea preveni problemele mai ample, care pot să apară odată cu progresia procesului inflamator. Și nu în ultimul rând, având grijă de gingii putem evita un risc mult mai mare: riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral. Aceste boli grave este demonstrat că sunt mai frecvente la persoanele care suferă de inflamația gingiilor.

Când să începem să avem grijă de gingii?

Îngrijirea gingiilor ar trebui să fie o preocupare permanentă, iar vizita la stomatolog ar trebui inclusă în rutina noastră periodică. Iată care sunt pașii recomandați:

Periodic
Minim 1 dată pe an
Vizită la stomatolog pentru igiena orală completă și curățare profesională a dinților.
Zilnic
De 1-3 ori pe zi
Reguli stricte de igienă orală. Se folosesc periuța și pasta de dinți, ața dentară, apa de gură, sprayul de gură, dușul bucal.
Mod de viață echilibrat
Dietă echilibrată – pentru aport de calciu, vitamine și alți nutrienți importanți pentru sănătatea dinților și a gingiilor.
Renunțarea la alcool și la fumat.
La nevoie/
Cure periodice
Utilizarea unor suplimente alimentare cu vitamine și minerale esențiale.
Folosirea unor soluții speciale pentru gingii și cavitatea bucală, cu aplicare la locul inflamației, în strânsă legătură cu afecțiunea diagnosticată de medic.

Ce să facem când noi sau copiii noștri avem gingiile inflamate?

 gingii inflamate

Primul gest în cazul unor gingii inflamate este vizita la medic. Dacă medicul stomatolog a pus diagnosticul de gingivită, aceasta fiind sursa inflamației gingiei, terapia va include îndepărtarea tartrului, după care vor fi utilizate local, pe gingii, produse antiinflamatoare și antiseptice. Menținerea zilnică a unei bune igiene orale contribuie semnificativ la sănătatea gingiilor.

Alegerea produsului antiinflamator și antiseptic pentru gingii va ține cont de recomandarea medicului și de instrucțiunile de utilizare ale produsului. Dacă inflamația gingiilor persistă, utilizarea locală a produselor antiinflamatoare și antiseptice va continua pentru o perioadă mai lungă de timp și pot să fie adăugate medicamente administrate pe cale generală.

Ca întotdeauna, și în această situație este important să nu ne impacientăm. Tendința de a cumpăra o multitudine de produse pentru gingii, în speranța că ceva va funcționa, este inutilă… Acum avem la îndemână și în România Dentosept®, un produs comod de utilizat și cu acțiune complexă.

Ce este și cum acționează Dentosept®?

dentosept

Sprayul de gură Dentosept® MAXI, pentru adulți și copii cu vârsta de peste 4 ani și sprayul de gură Dentosept® MINI, pentru copii începând de la cea mai mică vârstă.

Acestea au în compoziție ingrediente active bine studiate, care acționează pe 5 căi, pentru sănătatea gingiilor tale și ale copilului tău.

 1. Sprayul de gură Dentosept® are efect antiseptic – adică stopează dezvoltarea a 99% dintre bacteriile și fungii care cauzează inflamația gingiilor și un miros neplăcut al respirației.
 1. Sprayul de gură Dentosept® are efect anestezic – adică înlătură rapid durerea de gingii, un lucru important, mai ales când bebelușului îi iese un dințișor, când ne luptăm cu o aftă dureroasă, sau când purtăm un aparat dentar pentru îndreptarea dinților. Efectul anestezic se instalează în primele 15 minute de la aplicarea pe gingii a sprayului de gură Dentosept® și se menține pentru mai multe ore. Este important de știut că dacă aplici accidental sprayul Dentosept® pe piele, nu vei avea niciun efect advers, deoarece efectul anestezic se instalează doar pe mucoase, nu și pe piele.
 1. Sprayul de gură Dentosept® are efect antiinflamator, adică reduce înroșirea și umflarea gingiilor. Utilizat zilnic, contribuie la menținerea unor gingii sănătoase și a unei respirații cu miros proaspăt.
 1. Sprayul de gură Dentosept® are efect regenerator, adică ajută la vindecarea gingiilor. Fie că sunt gingii inflamate, afte, tăieturi sau răni rezultate după o extracție dentară sau alte proceduri stomatologice.
 1. Sprayul de gură Dentosept® are efect hidratant pentru mucoasa orală și protector împotriva cariilor dentare. Ajută la menținerea pH-ului din gură în zona de siguranță, pentru o protecție eficientă împotriva cariilor dentare.

Dentosept® → EXPERT în inflamația gingiilor și a mucoasei orale

BIBLIOGRAFIE:

 1. Beiswanger BB, Mallat ME, Mau MS, Jackson RD, Hennon DK. The clinical efects of a mouthrinse containing 0.1% octenidine. J Dent Res 1990, 69(2):454-457.
 2. Bailey M:, De Grazia D, Hof J, Schulenberg L, O'Connor R, Paris A, Slee M. Bispyridinamines: a new class of topical antmicrobial agents as inhibitors of dental plaque; J. Med. Chem. 1984. 27:1457-1464.
 3. Sedlock D., Bailey D.: Microbicidal Actvity of Octenidine Hydrochloride, a New Alkanediylbis[Pyridine] Germicidal Agent. Antmicrob Agent Chem 1985, 28(6):786-780
 4. Paters MR.: Efects of octenidine mouthrinse on plaque formaton and gingivits in humans. J Periodontal Res. 1986,21(2):154-62
 5. Herbal monograph on Salvia officinalis L., folium, Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), sept. 2016.
 6. Podlewski J.K., Chwalibogowska-Podlewska A., Leki współczesnej terapii, Medical Tribune Polska, 2010
 7. Juergens et all., Antinfammatory efects of eucalyptol (1,8 – cineloe) in bronchial asthma: inhibiton of arachidonic acid metabolism in human blood monocytes, Europoean Journal of medical Research 1998, 3; (407-412)
 8. Juergens et all., Inhibitory actvity of 1,8 – cineol (eucalyptol) on cytokine producton in cultured human lymphocytes and monocytes, Pulmonary Pharmacology & therapeutcs 17 (2004) 281-287
 9. Takarada K. et all, A comparison of the antbacterial efcacies of essental oils against oral pahogens, Oral Microbiology Immunology 2004; 19:61-64
 10. Baumann L., Dexpanthenol; Skin&Allergy News, April 2004
 11. Biro K. et all, Efcacy of dexpanthenol in skin protecton against irritaton: a double-blid, placebo controlled study., Contact Dermatts 2003 Aug; 49 (3)
 12. Draelos D.Z., Kosmeceutyki, Elsevier Urban&Partner, Wrocław 2005 4. Murkot M., Kosmetologia, MWSZ, Kraków 2004
 13. Mats PJ, Oblong JE, Bisset DL 2002 A review of the range of efects of niacynamide in human skin. Internatonal Federaton of the Society of Cosmetc Chemists Journal 5:285-289
 14. Draelos D.Z., Kosmeceutyki, Elsevier Urban&Partner, Wrocław 2005
 15. Kibbe AH. Handbook of Pharmaceutcal Excipients, Pharmaceutcal Press, London 2000
 16. Draelos D.Z., Kosmeceutyki, Elsevier Urban&Partner, Wrocław 2005
 17. Soderling E.M., Xylitol, Mutans Streptococci, and Dental Plaque, Adv Dent Res 21:74-78, August 2009